Qi Centrum | Praktijk voor Acupunctuur

5 Elementen Voeding

Als een zieke Chinees vroeger bij de dokter kwam, kreeg hij geen rekening. De dokter had ‘gefaald’, hij had zijn patiënt niet gezond gehouden. Volgde men het advies van de dokter niet op en werd ziek, gebeurde het omgekeerde en kreeg men de rekening gepresenteerd. Het was de taak van de arts mensen gezond te houden.

Voelde iemand zich toch onwel, werd altijd eerst de voeding aangepast. Hoe zieker de patiënt, hoe eenvoudiger en makkelijker verteerbaar zijn voeding. Als tweede remedie werden kruiden toegediend en pas daarna werd er acupunctuur gebruikt.

Het bekende spreekwoord ‘laat voeding je medicijn zijn’, mag wat mij betreft een rode draad in ieders leven zijn. Beter nog is: je bent wat je verteert. Want soms dénken we dat we heel gezond eten, maar past die stijl eigenlijk helemaal niet bij onze vertering! En daardoor missen we Qi, energie.

Terug naar de Chinese 5 Elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. In deze 5 categorieën kan alles onderverdeeld worden: onze organen, de verschillende klimaten, kleuren, emoties, lichaamsdelen, alles. En dus ook voeding. Een tomaat valt bijvoorbeeld onder Hout, gember onder Vuur.

Voedsel van een bepaald element heeft ook een bepaalde energetische werking in het lichaam. De tomaat bijvoorbeeld ‘koelende’ werking in het lichaam af, gember verwarmt het juist.

Het is bekend, dat vrouwen regelmatig rauwe salades en fruit eten. Gezond qua vitamines. Maar wat het lichaam te verduren krijgt om deze koude rauwe hap te verwerken (te verteren), is juist niet bekend.

Deze eetgewoontes putten het verteringssysteem behoorlijk uit: eerst moet de Maag het eten opwarmen en daarna moet het daar ook nog eens ‘gekookt’ worden om het behoorlijk te kunnen verteren.

Geen wonder dat de meeste gehoorde klachten vermoeidheid en overgewicht zijn.

De 5 Elementen Voeding is geen dieet, maar een levenswijze waarin je voeding is aangepast aan jouw constitutie en past bij jouw vertering. En met zeer grote waarschijnlijkheid zullen ook ándere kwalen snel verbeteren.

Copyright by Qi Centrum, All rights reserved RealSolution.