Qi Centrum | Praktijk voor Acupunctuur

Moxa

Moxa is een Chinees kruid, dat in het Nederlands bijvoetkruid heet. Eeuwen geleden hebben de Chinezen uitgevonden, dat dit een bijzonder geneeskrachtig kruid is en een zeer verwarmende werking heeft. Een behandeling met moxa kan op diverse manieren plaats vinden:

  • een zogenaamde ‘moxa-sigaar’ wordt aangestoken en de smeulende tip wordt tegen de naald gehouden. De warmte wordt middels de naald het lichaam ingebracht. Deze manier kan ook zonder naald, dan wordt de moxasigaar dicht bij een of meerdere acupunctuurpunten op het lichaam gehouden
  • van het gedroogde moxa worden kleine koontjes gevormd, die op de naald worden gezet en aangestoken. Moxa brandt niet maar smeult wel en de weldadige en krachtige warmte komt via de naald in het lichaam.
  • om het lichaam van binnen extra te verwarmen, wordt laagje geraspte gember op het lichaam geplaatst met daarop de smeulende moxa.

Cupping

Deze techniek werkt zeer goed bij stagnaties als stijve spieren, pijnlijke gewrichten en ontstekingen. De ronde glazen cup wordt van binnen met een vlammetje verhit en direct daarna op het lichaam geplaatst. De cup trekt vacuüm en zuigt de huid met het onderliggende weefsel naar binnen. Vervolgens schuif ik de cup over het met olie ingesmeerde lichaam, waarbij de huid rood wordt, een teken dat er onderhuids beweging is.

Guasha

Bij guasha strijk ik met een jaden steen krachtig over het olie ingesmeerde lichaamsdeel waar een stagnatie zit. Hierdoor wordt de onderhuidse Qi geactiveerd en worden weefsels gestimuleerd. Guasha wordt bij stagnaties van bijvoorbeeld stijve spieren toegepast, maar kan ook ingezet worden als een ontspannende massage.

Copyright by Qi Centrum, All rights reserved RealSolution.